Inhoud associatieovereenkomst Europa-Oekraïne kan beter
2 april 2016Blog
door Bertus Buizer (Buizer Advies) update: 5 april 2016
Nederland als EU-voorzitter in eerste halfjaar 2016 in ideale positie om inhoud associatieovereenkomst te herzien.
Hoewel ik de aanleiding van het referendum op 6 april 2016 geen stijl vind van GeenStijl (de naam zegt het al; uit een artikel van NRC van 31 maart begrijp ik dat de website GeenStijl met een applicatie voor het inzamelen van digitale handtekeningen het initiatief van het ‘nee-kamp’ GeenPeil voor het referendum tot een mogelijk succes maakt, maar waarbij het de ‘kwade geenen’ GeenStijl en GeenPeil om iets heel anders te doen is dan om Oekraïne), overwoog ik aanvankelijk om op 6 april toch ‘nee’ te gaan stemmen. Al was het alleen maar omdat multinationals van de associatieovereenkomst die er ligt zullen profiteren ten koste van de bevolking daar in Oekraïne en hier in Europa. Het verdrag lijkt haast een voorbode van het eventuele TTIP (Transatlantic Trade en Investment Partnership), het omstreden vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten waarover momenteel met veel geheimzinnigheid (ook voor kamerleden en Europarlementariërs!) wordt onderhandeld. Maar gezien de nogal afwijkende en laakbare bedoelingen van de initiatiefnemers van het referendum heb ik uiteindelijk besloten niet te gaan stemmen. Kortom het initiatief voor het referendum deugt naar mijn mening niet, maar de inhoud van de associatieovereenkomst ook niet. Dit laatste is misschien niet verwonderlijk. Want dezelfde man die deze tot stand heeft gebracht, de belg Karel de Gucht, is vanuit de Europese Unie gezien ook de man achter TTIP.
De paragraaf bijvoorbeeld over biotechnologie toont voor zover bekend veel gelijkenis. Het zal daarmee nog lastiger worden om GGO’s* in voedsel tegen te gaan en al helemaal in veevoeders, de goede initiatieven van de Europese sojagigant Donau Soja / Danube Soya ten spijt, die nu op grote schaal aan GGO-vrij veevoeder in Europa werkt.
Met artikel 221 van de associatieovereenkomst tussen Europa en Oekraïne wordt al het goede en succesvolle werk van onder andere Europarlementariërs Bas Belder (SGP) en Jan Huitema (VVD) en NGO’s zoals No Patents on Seeds, een coalitie van 300 NGO’s en boerenorganisaties in Europa, sinds vorig jaar om de mogelijkheid van patenten op planteneigenschappen tegen te gaan teniet gedaan. En GGO-gewassen worden met dit artikel 221 toch nog de EU in gerommeld. Het is weerzinwekkend!
Eind maart heb ik de landelijke politieke partijen gevraagd om op mijn bezwaar tegen de inhoud van dit artikel 221 van de associatieovereenkomst te reageren. Tot nu toe deden alleen VVD en CDA dat, maar heel algemeen. Hun reactie raakte in het geheel niet de kern. In de EU en wereldwijd is er juist een trend naar ggo-vrij voedsel en veevoeder. Gaan we daar nog wat mee doen?
Daarnaast biedt de associatieovereenkomst mogelijkheden om in Oekraïne – op grote schaal nog wel – naar schaliegas te boren. Koren op de molen van Shell. Net als voor de teelt van GGO-gewassen wordt ook voor het boren van schaliegas niet naar de mening van de betreffende bevolking gevraagd.
Ik stel dan ook voor dat de EU en Oekraïne de inhoud van de associatieovereenkomst met betrekking tot biotechnologie en schaliegaswinning herzien. Dat kan ook wel na het raadgevend referendum, ongeacht de uitslag. Beter goed dan snel. Nederland heeft daarvoor nu als voorzitter van de Europese Unie de ideale positie.
* ‘GGO’ is de afkorting van genetisch gemodificeerd organisme; in het Engels: genetically modified organism, afgekort met ‘GMO’
Foto credits: Buizer Advies
De zorg rond de multinationals en de GGO kan ik me in vinden. Shell is al aanwezig in de Oekraine en was al bezig met Schaliegas boringen.
Alleen een nee tegen het verdrag heeft wel degelijk effect op de bevolking van de Oekraine. Door de inflatie zit de AOW op dit moment rond de 1000 UAH, ongeveer 40€, het loon van een docent ongeveer 4000 UAH: 160€. Prijzen voor de normale zaken voor het levensonderhoud ligt ongeveer op het niveau van Nederland. De gasprijzen gaan weer omhoog.
Door de spanningen tussen Oost (Rusland) en West (EU/Amerika) en daardoor de oorlog, is de grens voor Oekrainse producten naar Rusland toe gesloten.
Daardoor worden allerlei fabrieken gesloten. Bv conservenfabrieken in Transcarpathia. Gevolg: honderden – duizenden(?) gezinnen die niet meer kunnen leven van die teelten.
Onduidelijkheid over import / export richting de EU – gevolg naaiateliers en schoenenfabrieken die gesloten worden. Gevolg: honderden / duizenden gezinnen die hier niet meer van kunnen leven.
Ik vind het enorm belangrijk dat we deze discussie zuiver houden: discussie over GGO en Schaliegas daar waar het hoort. Door Nee te zeggen tegen een handelsverdrag met de Oekraine zullen juist duizenden nu al arme gezinnen het nog moeilijker krijgen.
Geef deze mensen een steun in de rug Ja te zeggen en echt te helpen.